„În cursul dimineții de joi, în fața Casei Presei Libere a avut loc o demonstrație împotriva unor jurnaliști din cadrul redacției ziarului «România liberă» a unor lucrători din combinatul de presă. Se scandau lozinci: «Jos Băcanu!», «Jos Paler!», «Nu vă mai tipărim!».

Reprezentanții Sindicatului liber din Secția «Gazete» a Combinatului Poligrafic București ne declarăm încă o dată solidari cu toți oamenii de bună credință care apără interesele Revoluției, noua noastră democrație.

Dacă până la alegerile din 20 mai 1990 am înțeles să tipărim gazetele «România liberă», «Dreptatea», «Baricada», «22» și altele care incită la dezordine, destabilizare contestând autoritățile, considerând că este dreptul tuturor să-și exprime liber opiniile acum când în urma scrutinului a fost instaurat un regim legal ca expresie a opțiunii majorității electoratului, noi muncitorii din Secția «Gazete», ne declarăm dezacordul indignarea față de modul în care publicațiile mai sus menționate prezintă realitățile țării noastre, întreținând un climat de tensiune și suspiciune.

În condițiile în care aceste publicații vor continua campania de dezinformare a opiniei publice, de instigare la violență și dezordine, tipografii din secția «Gazete» vor publica, într-o casetă, pe prima pagină a acestor publicații, un text în care-și exprimă dezacordul cu conținutul acestora. În ultimă instanță, dacă ziarele refuză publicarea casetei, ne rezervăm dreptul de a refuza tipărirea acestor ziare.

Solicităm noului Parlament ales să impulsioneze adoptarea Legii Presei, document care să precizeze clar obligațiile pe care publicațiile trebuie să le aibe față de opinia publică, răspunderea acestora pentru orice incorectitudine sau dezinformare a cititorilor.

Semnează dl. Marin Alecu, lider al Sindicatului liber al Secției «Gazete» – Combinatul Poligrafic București.

(Rompres)”.

Sursa: „Adevărul”, 15 iunie 1990, p. 1.

[Vlad Mihăilă]