„În sfârșit știm ce vor manifestanții din Piața Universității, mai bine zis, cei ce îi plătesc. Vor sânge, vor răzbunare, vor un genocid care să întreacă cu multe în proporții pe acela cauzat de căderea lui Ceaușescu. De altfel, Doru Braia și grupările neofasciste ne obișnuiseră cu pretenția de a dat câteva milioane de morți pentru a avea «democrație». Domnii Rațiu și Câmpeanu, mai puțin darnici, vorbeau de numai câteva sute de mii, de «încarcerați», de «epurarea armatei», a procuraturii etc. Ce vor ei acum?

Din declarația manifestanților de la București, publicată în «România liberă», rezultă că protestatarii din Piața Universității, alimentați cu hrană de mașini cu numere străine (asta o fi «libertatea»?), «consideră» că regimul actual din România este unul «distructiv», «comunist» și «totalitar»! Ca urmare, ei cer «cercetarea și trimiterea în judecată»  nu numai a foștilor activiști de partid, indiferent dacă au comis abuzuri sau nu, din 1945 până în 1989, ci și a milioanelor de susținătorii de azi ai F.S.N. căci ei «se fac vinovați de susținerea regimului distructiv din țară». O asemenea pretenție ne amintește vremurile de teroare stalinist-fasciste de după război și evocă perspectiva trecerii de la dictatura ceaușistă la o nouă dictatură, legionară. Ceea ce mai cer acești indivizi dubioși nu e doar demisia dlui. Iliescu, ci «capul» său, căci îl consideră, pur și simplu, «principalul vinovat de deturnare a caracterului anticomunist al revoluției»; în cel mai fericit caz ei vor judecarea sa alături de trădători de teapa lui Ceaușescu, Bobu, Postelnicu etc.!

Aproape incredibil, dar acestea sunt pretențiile «luptătorilor pentru democrație» din Piața Universității! Știm că sunt plătiți cu bani grei și, unii dintre ei, sunt probabil drogați. Dar mintea le e oricum tulbure căci altfel nu ar cere «dialog cu guvernul» și totodată «dizolvarea guvernului»; judecarea fostei nomenclaturi și totodată propunerea ca senator a lui O. Paler, fost membru al C.C. al P.C.R., fost deputat în M.A.N. etc. Inspiratorii acestui scandal, sunt probabil mai mulți, cu interese parțial diferite, dar toți urmărind acapararea prin forță a puterii. Câteva nume de «capi» circulă tot mai insistent în presă: Horia Sima, Ion Rațiu, Dumitru Mazilu ș.a. Cât privește susținătorii «intelectualii», ei pot fi aflați pe aceeași pagină a «R.L.», autopropunându-se la putere în locul capetelor tăiate: O. Paler, A. Paleologu, G. Liiceanu, P. M.  Băcanu ș.a. (În legătură cu ultimul, am vrea mai întâi clarificarea cazierului său juridic). Sperăm că acești domni care declară cinic că «nu iubesc puterea», în timp ce recurg la manifestații de forță și amenințări în masă, ne vor lăsa neîncarcerați până la 20 mai, ca să-i putem vota sau nu.

În fața acestei recrudescențe neofasciste, nu înțelegem pasivitatea guvernului și a organelor de ordine. În orice țară civilizată cetățenii ar fi fost apărați de agresivitatea patologică a sute de mitingiști plătiți. Organele noastre de ordine pe cine apără? De ce își lasă terfelit prestigiul prin tot felul de zvonuri despre «represiuni sângeroase» în loc să clarifice în fața opiniei publice cine sunt cei ce prind că au fost bătuți. Guvernul este dator, în fața cetățenilor de bună credință, să tragă cortina de pe conspirația politică murdară aflată în spatele acestor manifestații de stradă: cine le finanțează, care sunt cercurile străine implicate, cine s-a vândut, vânzându-și țara? Astfel, ne vom afla în situația de a alege la 20 mai pe o parte din acești impostori trădători.

Facem un apel la clarificarea lucrurilor, la asanarea morală a vieții noastre politice, deși suntem în al doisprezecelea ceas, cu prestigiul internațional al țării coborât sub cotele atinse de Ceaușescu de către acești iresponsabili setoși de putere și sânge. Facem un apel la demnitate. («AZI»)ˮ.

Sursa: „Azi”, 3 mai 1990, p. 1, 2.

[Alexandra Dănălache]