„Redau mai jos o bibliografie pe care vă rog să o citiți cu atenție:

– Geografie-manual pentru clasa a XII-a licee- Ed. didactică și pedagogică, 1983;

– București-împliniri, perspective, 1987;

– Să ne cunoaștem patria – Ed. didactică și pedagogică, București, 1982;

– Manual de istorie pentru clasa a XII-a licee-Ed. didactică și pedagogică 1983;

– Comunicatul către țară a Consiliului FSN («România liberă»/ 24.12.1989);

– Decret lege privind constituirea, organizarea și funcționarea Consiliului FSN și a consiliilor teritoriale ale FSN («Adevărul»/ 29.12.1989);

– Discursul rostit cu prilejul Anului Nou de președintele Consiliului FSN, Ion Iliescu, la posturile de radio și televiziune («Adevărul»/ 20.01.1990);

– Declarația FSN cu privire la minoritățile naționale («Adevărul»/ 06.01.1990);

– presa română liberă apărută după 22 decembrie 1989.

Frecați-vă bine la ochi și citiți o dată. Nu este o glumă, nici măcar ficțiune. Este bibliografia cerută pentru pregătirea ghizilor interpreți și a ghizilor însoțitori de grup în  acțiunile organizate cu turiștii străini și români în țară și peste hotare, în anul de studiu 1989-1990.

Și eu m-am frecat bine la ochi când am citit articolul. Ce studiază viitori ghizi? Semnat de Ion Popescu, și apărut în excelentul săptămânal «Contrast» (nr. 6 martie 1990), al studenților de marină civilă de la Institutul «Mircea cel Bătrân» din Constanța. Dar probabil că ochii românilor vor înroși în curând de atâta frecat. La toate facultățile, foștii profesori de socialism științific predau studenților obiectul și cursul Democrația. Foștii profesori de economie politică (adică de marxism-leninism) predau acelorași studenți, ghiciți, ce? Management-ul!

Tinerii români au murit și pentru depolitizarea învățământului și a vieții sociale, dar a cui este vina că nu s-a specificat, atunci în decembrie, pe zidurile Universității, și cuvântul defesenizare? Acum, după revoluție, orice se poate întâmpla: fesenizare, brucanizare, romanizare, iliescizare. Nouă, celor păcăliți, nu ne mai rămâne decât să citim, să ne frecăm la ochi și să ne procurăm îndată cărțile. Dar, repet, a cui este vina că în programul revoluției nu a fost inserat și defesenizarea învățământului? Intelectualității românești i-a lipsit vigilența revoluționară a anilor `50. Iată de ce asteptăm cu nerăbdare noile bibliografii obligatorii, care, credem, dintr-un anume motiv de onestitate -tot intelectuală- că vor cuprinde și cuvântări ale domnilor George Bush și Mihail Gorbaciov.

S. Alupei”.

Sursa: „Cuvîntul”, 2 mai 1990, p. 4.

[Cristian Dumitrescu]