„În ziua de 29 aprilie Timișoara plângea din nou. O mână de oameni iresponsabili au organizat un miting plin de venin, în Piața Revoluției (Operei). Aprobarea le-a fost dată de primăria Municipiului Timișoara, de CPUN Județean, după ce, în prealabil, se hotărâse ca în acest loc să nu se mai țină nici un fel de adunare.

De pe balconul unde s-a strigat, în 16-22 decembrie: «Jos dictatura», «Jos comunismul» sau «Iliescu, Iliescu», acum s-au strigat slogane tot atât de defăimătoare, dar la adresa conducerii României de azi. Spre stupoarea noastră, a oamenilor de bună credință ce eram în piață ca observatori, am remarcat în balcon și pe Doina Cornea, cea care a făcut din dizidenta de ieri, «dizidenta» de azi. A devenit asta o profesie pentru dânsa? A mai fost acolo și «Mamma Leone» (Nica Leon), președintele Partidului Liber Democrat, care, culmea, a și luat cuvântul. Pentru acești «maratoniști» ai răului, ai vehemenței demențiale, până la ura contra aproapelui, balconul operei le-a stat la dispoziție. Ce contează pentru Doina Cornea, Nica Leon, că orașul nostru plânge încă de la Revoluție? De ce «Mamma Leone» își face propagandă electorală pe spinarea Timișoarei însângerate?

A fost un talmeș-balmeș de idei, această Alianță Națională, care a profanat memoria celor căzuți în acea Piață a Operei, sau în cartierul martir «Calea Girocului, Calea Lipovei».

Scopul Alianței Naționale, la care spune-se că ar fi aderat mai multe asociații, sindicate etc., este în același timp și pericolul pentru stabilitatea țării. Nu se muncește nici în Timișoara, nici, în parte, în București, unde de câteva zile are loc mitingul la care iau parte oameni direct manipulați de partidele istorice și la care societatea «Timișoara» își are «contribuția» sa dezolantă. Aici au fost trimiși tineri, concomitent cu mitingul de la Timișoara, și, în timp ce în Piața Revoluției timișorene se striga tare, aici se striga la fel și se împărțea periodicul Timișoara, unde au apărut toate materialele ce aveau să fie citite la formarea Alianței Naționale. Nu este de fel adevărată mențiunea P.N.Ț.-c.d., care protesta, în ziua de 30 aprilie, că Televiziunea Română Liberă ar fi trunchiat materialul de la mitingul din Timișoara. Și P.N.Ț.-c.d., care se simțea direct amestecat în această ciorbă «timișoreană», à la George Șerban et. comp., a prezentat mai mult în imagine pe «drăguța» Doina Cornea.

Punctele înscrise în toate documentele cum sunt: apel, declarație, convenția de constituire, programul Alianței Naționale nu fac doi bani, avându-se în vedere faptul că însăși Platforma Program a Frontului Salvării Naționale cuprinde o seamă din punctele lor, cu excepția pct. 8 din proclamația de la Timișoara și alte aiureli debitate de un fost ideolog al marxismului ca George Șerban, care este și vicepreședintele Societății «Timișoara».

Tot răul adus după Revoluție orașului nostru, atât de însângerat și azi îndurerat, îi aparține acestei societăți și altora ce s-au alăturat. Metodele celor de la Societatea Timișoara au mirosul urât al comunismului și al interesul mercantil. Minciună sfruntată, de a fi participat 80.000 de oameni. Televiziunea Liberă Timișoara a redat aspecte cu imagini luate din turnul Catedralei probabil, de s-a văzut foarte bine toată panorama dintre Catedrală și Piața Revoluției. Și acolo, în piață, au fost mulți cetățeni care nu au nimic comun cu acel miting.

Mitingul din 29 aprilie, pentru formarea Alianței Naționale va rămâne o pată, ca atâtea altele, pe obrazul Societăți «Timișoara».

Sofia ARDELEAN GEAC”.

Sursa: „Dimineața”, 10 mai 1990, p. 4.

[Vlad Mihăilă]