„S.A.I. – Transmite dl. Turceanu Valentin, observator, însoțit de Mr. HOWARD PHILLIPS, (observator S.U.A.)

Secțiile 658 – comuna Moara Vlăsiei, sat Căciulați. Președintele secției, dl. Popa Demostene, controlează buletinele alegătorilor înainte de a le introduce în plicuri. În felul aceste este încălcat secretul votului și sunt timorați alegătorii care n-au votat încă. Tot în com. Moara Vlăsiei, primarul a declarat celor doi observatori că este amenințat cu moartea de primarul anterior și fostul secretar al primăriei. A sesizat poliția care a refuzat să intervină. Voturile urmau să fie numărate de indivizii menționați, care nu fac parte din biroul secției de votare.

La secția 857 comuna Moara Vlăsiei se procedează la fel ca la secția 858.

Secția 846 – comuna Lipia. Alegătorii care nu văd fără ochelari sunt însoțiți nu de o persoană aleasă de ei, ci de unul dintre membrii biroului secției de votare.

Secțiile de votare 435, 436 – buletinele de vot sunt incomplete.

De la secțiile 272 și 275 se pleacă cu urne nepăzite și fără delegați, ca să voteze cei netransportabili. În fața cabinetului de vot stau indivizi care supraveghează pe votanți uitându-se prin perdea.

Secția 143, strada Traian – se votează pe masă, buletinele au prima pagină lipită, astfel, încât P.N.Ț.-c.d.-ul nu poate fi votat. Urnele sunt pline cu vârf.

La secția 19 s-a constatat existența unor liste duble. S-au dat alegătorilor buletine care erau deja votate.

Secția 67 Dămăroaia – cetățenii sunt îndrumați să voteze cu F.S.N., chiar de către membrii biroului electoral.

Secția 869 din comuna Pantelimon: în holul central intră câte 20-30 de persoane și se votează chiar în hol de către diverși indivizi care strâng buletine. Nu mai sunt buletine de vot suficiente. Au votat câteva sute de persoane numai cu adeverință din provincie. Președintele secției, Dumitru Silvestru a declarat că nu va sta să mai numere voturile și că acestea nu sunt alegeri. La secția respectivă au fost sparte geamurile și nu a existat nici o pază.

JUDEȚUL DÂMBOVIȚA, la secțiile de votare Pucheni și Glod din comuna Moroieni, reprezentanții F.S.N. deschis buletinele de vot și arată alegătorilor să voteze trandafirul.

JUDEȚUL TELEORMAN – sat Bujoreni – fostul condamnat de drept comun, Traian Ristea, fost șofer la C.A.P. intra în cabină cu câte doi oameni, și vota pentru ei. Scena a fost filmată de reporterul Cojocaru de la TVR.

JUDEȚUL GORJ. La fabrica de pâine din Tg. Jiu s-au dat două zile libere și 1000 de lei primă, pentru a vota F.S.N., mergându-se la votare în grup. Directorul Jianu a distribuit 280.000 de lei. Avocatul Popescu Constantin, delegat P.N.Ț.-c.d. la secția Mătăsari, a fost dat afară din localul unde se vota. La Berbești, polițaiul din comună vota în locul bătrânilor.

MAI AFLĂM CĂ:

În timpul votării, au dispărut, în toată țara, peste 100 de ștampile «VOTAT»! Marfă prețioasă! Ștampilă cu ștampilă se câștigă alegerileˮ.

Sursa: „Dreptatea”, 22 mai 1990, p. 1.

[Vlad Mihăilă]