La 18 mai 2024 Rețeaua Națională a Muzeelor din România a organizat o nouă ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la care Muzeul Universității din București s-a numărat din nou printre instituțiile participante.
Cu această ocazie, la Muzeul Universității din București vizitatori a fost deschisă expoziția pregătită special pentru Noaptea Muzeelor, cu titlul Povești – oameni – instituție. Reprezentări identitare și simbolice ale Universității din București (1864-2024). Un alt prilej pentru realizarea acestei expoziții a fost și aniversarea în anul 2024 a 160 de ani de la înființarea Universității din București.
De aceea, ne-am propus și am reușit să prezentăm simbolurile Universității din București: de la denumire și emblemă, la ținuta academică de ceremonie, drapel și sigiliu, de la momente din viața comunității până la exemplele de infrastructură-simbol și alte caracteristici identitare. Prin apelul la istorie, credem că am oferit un prilej pentru a înțelege pas cu pas cum s-a construit identitatea uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară. În același timp, s-au deschis și alte oportunități prin identificarea unor surse care pot fi utile în viitoare proiecte la Muzeul Universității din București, dar și în beneficiul scrierii unei istorii a Universității din București.
Panoul 1: Elemente de identate UB
Panoul 2: Geografia UB
Panoul 3: Palatul UB – simbol al comunităţii academice
Panourile 4 și 5: Ipostaze ale comunităţii academice UB
Panoul 6: Aniversările UB
Alături de cele 6 panouri ale expoziției au fost expuse și obiecte și documente în cele două vitrine:

Mesaj de felicitare primit de Universitatea din București din partea Universității „Sapienza” din Roma cu ocazia Tricentenarului (1994).

Medalii care îi omagiază pe profesorii Gregoriu Ștefănescu (avers și revers) și Carol Davila.

Medalia emisă pentru a marca începerea construirii Palatului Academiei Naționale (1857), viitorul Palat al Universității

Fotografii cu studenți și cadre didactice din perioada interbelică și comunistă.

„Anuarulŭ Museului de Geologia și de Paleontologia” (1910) publicat sub îngrijirea lui Gregoriu Ștefănescu.

Microscop și fotografie-portret a lui Gregoriu Ștefănescu.

Matriță a Medaliei Universitatea din București și o primă variantă a unei alte medalii dedicată instituției.

Carnete și cărți de student, caiet de cursuri și carte de membru în Societatea Studenților în Filosofie și Litere, secolele XX-XXI.

Facultatea de Medicină a Universității din București (1869-1948) acorda absolvenților diploma de doctor în medicină și chirurgie.

Cărți poștale din diferite perioade în care apare reprezentat Palatul Universității.

Mesaj de felicitare primit de Universitatea din București din partea Universității Tübingen cu ocazia Tricentenarului și diferite tuburi personalizate ale altor mesaje primite.

***

Și de această dată, vizitatorii au venit în număr mare în Palatul Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46), acolo unde Muzeul Universității din București își are sediul încă de la înființare, în anul 1967. Mulțumim pe această cale tuturor vizitatorilor noștri!
De asemenea, am avut sprijin din partea colegilor de la Facultatea de Geologie și Geofizică pentru a realiza o inițiere în lumea fascinantă a geologiei.
Mulțumim masteranzilor de la programul de master Istorie, Resurse Culturale și Patrimoniu în Societatea Contemporană, studenților de la Cercul de Studii Muzeale, internilor Diana Rusu și Mihai Ochetan și celorlalți voluntari care ne-a ajutat să avem un eveniment reușit!
***
Avem și mai multe fotografii de la eveniment, pentru care îi mulțumim domnului Mircea Popa, fotograful Universității din București.
Vă așteptăm și anul viitor la Muzeul Universității din București, la o nouă ediție de Noaptea Muzeelor!