„În seara de 20 mai, domnul Howard Philips ne-a declarat:

Ca președinte al nucleului conservator, organizație care luptă din 1924 pentru victoria împotriva comunismului, consider că am fost inspirat, deoarece am asistat la lupta poporului român, la felul în care românii se străduiesc să se elibereze de comunism și neocomunism.

Deși guvernul Statelor Unite are, după cel de-Al Doilea Război Mondial, o experiență amară în ceea ce privește alianțele și asistența acordată tiranilor comuniști, moștenirea intelectuală și morală a Americii ne obligă să ne opunem tipului de despotism care v-a asuprit națiunea.

Fondatorii Americii au perceput în mod corect în 1776 că peste tot femeile și bărbații sunt înzestrați de către Creator cu drepturi inalienabile – viață, libertate, proprietate, precum și urmărirea fericii personale.

Scopul guvernului civil este tocmai de a salvgarda aceste drepturi – nu de a le diminua sau de a permite ca ele să fie defăimate. Libertatea și tirania nu pot coexista la infinit – una sau alta vor ieși învingătoare.

În timpul vizitei în România am fost impresionat de buna dispoziție, perseverența, ospitalitatea și curajul poporului român.

Deși recunosc că această campanie purtată de dumneavoastră în scopul instaurării unei societăți libere este departe de a fi câștigată, vă rog să continuați în mod hotărât să luptați pentru îndeplinirea țelurilor dumneavoastră de liberate a presei, libertate a cuvântului, libertate a religiei și dreptul deplin de proprietate. Vă asigurăm de prietenia noastră și de hotărârea de a ne convinge guvernul să-și întemeieze politica pe principiul deplinului sprijin pentru instaurarea unei libertăți autentice, într-o României necomunistăˮ.

Sursa: „Dreptatea”, 22 mai 1990, p. 1.

[Vlad Mihăilă]