„● Ciocnirile nu au fost organizate de rebeli din popor sau oponenți împotriva sistemului.

  • Elemente ale fostei Securități s-au aflat în spatele acestor acțiuni.

Domnul prim-ministru Petre Roman, a acordat un interviu agenției EFE, televiziunii și radioului din Spania.

Considerăm deosebit de semnificativ cuprinsul acestuia, întrucât pentru prima oară, cea mai înaltă oficialitate guvernamentală ridică vălul tăcerii și al mistificării ce învăluie tragicele evenimente recente.

«Manifestațiile, care au provocat ciocniri, au avut un caracter marcat antistatal și nu au fost organizate de rebeli din popor sau oponenți împotriva sistemului, ci de oameni pregătiți să atace instituțiile de stat și democratice ale țării». Prim-ministrul român a apreciat că elemente ale fostei securități s-au aflat în spatele acestor acțiuni, în scopul destabilizării regimului politic și pentru a juca din nou un rol important în guvern, stat și în cadrul forțelor de ordine. În ultimele două luni – a spus premierul – au fost trecuți în rezervă 4000 de foști membri ai Securității la presiunea opiniei publice și a forțelor politice. Primul-ministru a adăugat că acest fapt este legat strâns de sistemul românesc și de dificultățile enorme pe drumul spre democrație, care trebuie depășite: înainte, aceste persoane au dus o viață îmbelșugată, iar acum se întâlnesc pe străzi fără lucru.

Așadar, n-au mai fost «legionari», nici studenți, ci o ceată de turbulenți (fețele multora arătate la televiziune ne-au convins) mânate din umbra de cei care ne-au otrăvit viața 45 de ani, au tras în noi în zilele fierbinți ale revoluției din decembrie 1989 și continua și azi să ne ațâțe la violență și destabilizare!

Dl. Petre Roman a  arătat că președintele Ion Iliescu a cerut minerilor să se deplaseze în Piața Universității și să ajute la deblocarea sa de resturile autobuzelor incendiate de extremiști. Câteva ore mai târziu- a continuat primul-ministru – «am fost confruntați cu situații complet diferite, brutalități, cu acte de vandalism, cu devastarea sediilor celor două partide de opoziție și cu agresarea unor persoane nevinovate».

«Cine i-a determinat pe mineri să facă aceasta?» s-a întrebat dl. Petre Roman în finalul întrevederii, precizând că în mod cert nici guvernul, nici președintele, relatează agenția EFE.

Pentru corecta informare a opiniei publice, solicităm televiziunii române să redea  «in extenso» acest interviu întrucât imaginile și vorbele vor pătrunde în fiecare casă din cel mai îndepărtat colț al țării.

Se va pune astfel capăt stării de confuzie și de dezinformare ce mai dăinuie în sânul populației, stare de care sus-numita instituție nu este străină prin difuzarea trunchiată și adesea părtinitoare a evenimentelor.

Aceste probe, din cea mai autorizată sursă, nu sunt eficiente pentru eliberarea așa zișilor «instigatori» în primul rând a lui Marian Munteanu, cel care în seara zilei de 13 iunie s-a opus violenței, chemând la calm și rațiune?

Alexandru DINCĂ

P.S. O ultimă întrebare în loc de post-scriptum: Oare nu este îndreptățit poporul român să afle primul adevărul și nu opinia publică spaniolă?”

Sursa: „Viitorul”, 26 iunie 1990, p. 1.

[Anca Aldescu]