Contescu Dumitru

(1894-1981)

Născut la Lipia, județul Buzău

Profesor la Facultatea de Medicină Veterinară

Catedra de igienă și alimentație (Catedra de igienă veterinară și alimentație)

Catedra de zootehnie și exteriorul animalelor

„Calul fiind exploatat numai din punct de vedere energetic, capacitatea energetică se poate afla diferit, după serviciu, care este de mai multe feluri și anume: călărie, tracțiune ușoară și povară. Determinarea capacităței energetice la calul de călărie se face prin curse pe distanțe diferite și aliuri diferite și prin raiduri; la cel de tracțiune ușoară, numai prin curse de trap pe distanț diferite și prin raiduri; iar la cel de povară, se face prin concursuri ce au de scop a vedea maximum de greutate ce un cal poate să ia din loc și distanța pe care o poate parcurge trăgând această greutate în aliura lui obicinuită”.

Sursa: D. Contescu, Importanța curselor în creșterea calului, București, 1925, p. 5.

„În ultimii 70-80 de ani oamenii au început să consume mult mai mult lapte și diferite produse de ale lui (unt, brânză, iaurt, etc.), precum și mai multă carne. A urmat o urcare a prețurilor acestor alimente și prin urmare un câștig mai mare pentru agricultori. Cu cât omul înaintează mai mult în civilizație, cu atât este mai pretențios la hrană și în special consumă mai mult lapte și diferite produse lactate, căci laptele este cel mai bun și cel mai sănătos aliment. Există țări unde fiecare om consumă câte un kilogram de lapte pe zi. La noi, consumația de lapte este foarte redusă, dar nu este departe timpul când se va consuma mai mult. Deja în Transilvania se consumă mult mai mult lapte ca în Vechiul regat și urmarea a fost că rasele de vaci de acolo au fost perfecționate în vederea măririi producției de lapte.

Pe de altă parte creșterea și exploatarea vacilor de lapte, atunci când se face rațional, constitue o ocupație destul de rentabilă. În special pentru acei cari au grajduri cu vaci de lapte în jurul orașelor, unde au posibilitatea de a vinde laptele cu un preț destul de bun, această ocupație este una dintre cele mai rentabile”.

Sursa: D. Contescu, Vaca de lapte, București, 1935, p. 5.