În cadrul volumului de documente editat de Valentin Maier și intitulat Documente privind dezvoltarea rețelei de instituții de învățământ superior (1949-1959) au fost selectate 110 documente (memorii, referate, note, date statistice, liste și scheme organizatorice, acte legislative, dări de seamă, planuri de învățământ și altele), în principal din anii 1950, care ne pot dezvălui cum a fost construită rețeaua instituțiilor de învățământ superior și să ne lămurească și asupra altor probleme conexe.

În acei ani, s-au realizat mai multe experimente de organizare, desfășurate între nevoile curente de a pregăti forță de muncă specializată pentru societate și procesul de adaptare la modelul sovietic, impus cu forța. Unele dintre măsurile stabilite atunci au rămas însă cu urmări pentru decenii la rând, și chiar și astăzi avem unele centre universitare și instituții cu un specific punctat în acei ani (de exemplu, la Galați sau Constanța).

Crearea unui sistem modern de instituții de învățământ superior a fost un proces complicat, cu mai mulți factori importanți care trebuie cuantificați și cu variate suprapuneri de probleme. Să ne gândim, de exemplu, la consecințele nefaste ale celui de-Al Doilea Război Mondial asupra patrimoniului universitar, care nu au putut fi decât în parte surmontate, mai ales în condițiile grele financiare ale anilor 1950.

Suntem de părere că cele 110 documente selectate din variate arhive (Serviciul Arhivele Naționale Istorice Centrale, Serviciul Județean Galați al Arhivelor Naționale, Serviciul Municipiului București al Arhivelor Naționale, Arhiva Ministerului Educației, Arhiva Facultății de Istorie a Universității din București) să deschidă perspective noi de cunoaștere asupra istoriei învățământului superior, dar și pentru istoria comunismului.

Volumul Documente privind dezvoltarea rețelei de instituții de învățământ superior (1949-1959) a fost publicat la Editura Universității din București – Bucharest University Press în anul 2022.