În anul 1957, Ministerul Învățământului aproba un rețetar pentru cantinele studențești. Rețetarul cuprindea 24 de meniuri-model prevăzute pentru 100 de persoane. Fiecare meniu includea mese servite dimineața, la prânz și seara. În anexa fiecărui meniu se putea vedea și gramajul zilnic pentru un student la alimentele principale, precum și numărul de calorii.

Cantina studențească „6 Martie”.

Vă invităm la masă… cu meniul 5:

Dimineața:
Ceai cu marmeladă și pâine
Prânz:
1. Cremă de legume
2. Pârjoale moldovenești
Seara:
1. Fasole bătută cu ceapă prăjită
2. Tocană bulgărească
Pâine la prânz și seara.

Componența alimentelor pentru mâncărurile incluse în meniul 5.
Ceai cu marmeladă și pâine: ceai, zahăr, marmeladă și pâine.
Cremă de legume: morcovi, ceapă, cartofi, țelină, sare, făină albă, margarină pentru prăjit rântașul, ouă, lapte, mazăre, dovlecei și pâine albă pentru crutoane.
Pârjoale moldovenești: carne, pâine, ceapă, verdeață, sare, ulei, ouă, cartofi (pentru tocătură), pesmet și cartofi pentru garnitură (cartofi prăjiți sau piure).
Fasole bătută cu ceapă prăjită: fasole, ulei, usturoi, ceapă și sare. Se servește cu murături.
Tocană bulgărească: carne de vacă, ceapă, ulei, slănină afumată, orez, ardei gras, roșii, soia, sare. Se pregătește orezul pilaf cu slănină afumată tăiată mărunt și se servește garnitura la tocană.

Gramaj per student la alimentele principale:
Zahăr = 0,030 kg
Ulei = 0,080 kg
Margarină = 0,010 kg
Marmeladă = 0,050
Carne = 0,170 kg
Făină = 0,020 kg
Ceapă = 0,380 kg
Cartofi = 0,500 kg
Orez = 0,020 kg
Ouă = 1 ou la 5 studenți (erau și meniuri cu 1 ou per student, dar și alte meniuri care aveau prevăzut un ou la 10 sau chiar 12 studenți…sau nu era deloc)
Lapte = 0,025 kg
Fasole = 0,100 kg
Pâine = 0,600 kg
Valoare calorică per student: 4222.

Ca alte exemple, în celelalte meniuri erau prevăzute dimineața cafea cu lapte și pâine, ceai cu cașcaval și cu pâine, ceai cu brânză și pâine, ceai cu unt și pâine, la prânz borș de cartofi, ciorbă de perișoare, sote de mazăre verde cu crochete de griș, tocană națională, rasol de vacă, supă de bulion poloneză cu zdrențe, și seara friptură de văcută cu garnitură cartofi înăbușiți, salam prăjit cu piure de cartofi și murături, ghiveci național cu carne și legume proaspete, salată orientală cu sos de muștar, pilaf de orez cu carne de vacă, papanași cu smântână, macaroane cu brânză, budincă de griș și multe altele.

Sursa: ***, Rețetar pentru cantinele studențești, București, Tipografia Învățământului, 1957.