Universeum Network a stabilit ca tema de anul acesta pentru Ziua Europeană a Patrimoniului Academic – 18 noiembrie – să fie „Culori” și a lansat provocarea alegerii unei culori și scrierii unei scurte povești de 60 de cuvinte care să însoțească o imagine corespunzătoare. Noi am ales culoarea „verde” și am pregătit o scurtă poveste despre Nicolae Iorga și bustul care-l reprezintă, aflat în patrimoniul Muzeului Universității din București.
*
Verde
Nicolae Iorga este una dintre cele mai importante personalități culturale și cel mai prolific istoric pe care România l-a avut, cu mii de lucrări ale sale publicate. Bustul său, realizat de Oscan Han și turnat în bronz, poate fi admirat la Muzeul Universității din București. Bronzul își schimbă culoarea în contact cu aerul, de la maro în nuanțe de verde.
*
Green
Nicolae Iorga is one of the most important cultural personalities and the most prolific historian Romania ever had, with thousands of his works published. His bust, made by Oscar Han and cast in bronze, can be admired in the Museum of the University of Bucharest. Bronze changes its colour in contact with air, from brown to green shades.