Apostoleanu Eugen

(1889-1960)

Născut la Roman, județul Roman

Profesor la Facultatea de Medicină Veterinară

Catedra de patologie, clinică chirurgicală și medicină operatoare

„Să încercăm să vedem cam cari ar fi cauzele agravării conflictului, așa de natural, dintre individ și societate; unde a ajuns societatea și unde a ajuns individul, în evoluția lor?

Se știe că, omul de cultură poate să țină un echilibru între valorile materiale și cele spirituale, cu scop idealist, care echilibru are întotdeauna ca rezultat o armonie în societate. El stabilește ușor o punte de trecere, o împăcare între imperativele individualității sale și acelea ale societății (prin personalizare) fără a se confunda cu ea, fără a se comuniza.

Se știe de asemenea că obiectivitatea, ce o dorește sau chiar o cere societatea este doar un ideal; realizarea ei perfectă este o imposibilitate de fapt.

Se pare că felul de viață în societatea de azi a dus la scăderea puterii de judecată, la decăderea spiritului critic, la imitare, la conformism. Calitatea proastă produsă în massă, spectacolul de grup, percepția cinematografică, toată distracția modernă este dușmană concentrației, frământărei proprii, contra culturei personale, contra creațiunei”.

Sursa: E. Apostoleanu, Conflictul dintre individ și societate, București, 1937, p. 5.