Vlădescu Radu
(1886-1964)
Născut la Sibiciu, județul Buzău
Profesor la Facultatea de Medicină Veterinară
Catedra de chimie biologică (Catedra de chimie și fizică biologică)
Radu Vlădescu, profesor de medicină veterinară și după instaurarea regimului comunist, a scris o carte dedicată controlului igienic asupra laptelui și produselor sale derivate. Reproducem câteva definiții ale timpului său, care surprind stadiul științei și industriei și bineînțeles și pe cel al medicinii veterinare.
„Laptele este lichidul secretat de glanda mamară a femelelor mamifere, de îndată ce ele nasc. Acest lichid servește pentru hrănirea puilor, cel puțin atîta cît ei nu pot să consume alt aliment.
Din punct de vedere igienic, prin lapte se înțelege lichidul scos din ugerul vacii sănătoase, printr-o mulgere neîntreruptă și completă în așa fel, încît în el să nu ajungă impurități de pe uger sau din aer. Cînd este vorba de alt lapte decît cel de vacă, trebuie să se precizeze specia (lapte de bivoliță, de oaie, de capră etc.
[…].
Brînza este produsul obținut prin coagularea cazeinei și îndepărtarea zerului.
[…].
Fabricarea brînzei se poate face cu tot felul de lapte, individual sau de amestec. În regiunile temperate se face din lapte de vacă, oaie, capră, bivoliță; în țările calde din lapte de cămilă, lamă, în regiunile arctice din lapte de ren. Brînzeturile se împart în două categorii: brînzeturi proaspete și brînzeturi fermentate. Acestea din urmă se împart în brînzeturi cu pastă moale, semi-tar și tare, după conținutul lor în apă. Brînzeturi cu pasta moale sînt: brînză proaspătă telemea, Gervais, Cammembert etc. Brînzeturi cu pastă semi-tare sînt: trapistul, brînza de Olanda, cașcavalurile etc.
Brînzeturi cu pastă tare sînt: parmezanul, șvaițerul etc.
[…].
Procedeul tehnologic (schematic) al fabricării brînzei telemea
Laptele proaspăt muls este filtrat într-un cazan. Dacă temperatura laptelui este diferită de 29-31 grade celsius, se încălzește sau se răcește, pînă ajunge la această temperatură.
Se adaugă soluția de cheag calculată, în jet subțire, amestecînd continuu cu un căuș (lingură de lemn). Amestecarea se mai continuă încă 1-2 minute după terminarea punerii cheagului. Se acoperă cazanul și se notează timpul.
Pentru ca telemeaua să fie de calitate bună, închegarea trebuie să se facă în circa 50 minute”.
Sursa: Radu Vlădescu, Controlul igienic al laptelui și derivatelor sale, București, 1959, p. 3, 152, 153.